Sveiki, kendokos!

Birželio 26 d. suėjo metai kaip aš gyvenu Japonijoje pagal mainų programą „Darbo ir Atostogų viza“. Mano tikslas Japonijoje yra pasikelti kendo lygį, o svajonė – Japonijoje įgytomis žiniomis prisidėti prie kendo bendruomenės klestėjimo Lietuvoje.

Prieš atvykstant į Japoniją, mokytojas Y. Haga mane supažindino su shugyō (修行or 修業). Shugyō galima užrašyti 2 būdais:

修行: kovos menų asketizmas
修業: technikos mokymasis

Anot mokytojo, mes turime mąstyti apie shinai kaip apie tikrą kardą. Tačiau tie, kurie nesupranta shugyō (修行) prasmės, rankose laiko tik bambukinę lazdą. Kiekvienas kardo judesys ne tik svarbus įveikiant priešininką, bet kartu aštrina ir mūsų mąstymą. Aš atvykau į Japoniją, nes noriu suprasti shugyō (修行) prasmę treniruodamasi kartu su japonais.

Šiuo metu gyvenu Osakoje. Esu labai dėkinga čia taip pat gyvenantiems Mori-sensei (8 Dan), Maeno-sensei (7 Dan), Teraoka-sensei (6 Dan), kurie nuoširdžiai padeda ir rūpinasi, kad mano viešnagė Japonijoje būtų kuo vertingesnė ir įsimintinesnė. Šie mokytojai jau taip pat ne kartą lankėsi ir Lietuvoje.

Prieš pandemiją treniruodavausi 2-3 kartus per savaitę Osakos Technologijų Instituto (Osaka Institute of Technology) kendo klubo doujou, kurio vyriausias mokytojas yra Mori-sensei. Studentų treniruotės tikrai intensyvios, o patys studentai kaip iš Let‘s Kendo video Youtube‘e. Turbūt supratote ką norėjau pasakyti 😉.

Taip pat teko pasitreniruoti ir „Yamagata“ kompanijos doujou, kuriame kartais treniruotes vesdavo ir Mariko Yamamoto (6dan) ar Shoji Teramoto (7 Dan).

Ir, žinoma, nors kartą per savaitę nueidavau į turbūt vieną autentiškiausių doujou Osakoje – Shudoukan, kuriame „telpa“ įvairūs kovos menai, tad tekdavo pusę salės atiduoti dziudo atstovams, o savąją pusę dar kartais pasidalinti su naginata užsiimančiomis moterimis.

Štai tokia šiek tiek ilgoka įžanga. Tikiuosi nepraiilgo. Kitoje dalyje parašysiu kaip gi tos kendo treniruotės vyksta čia Japonijoje 😊

Egidija Valaitytė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *